בלא מעט מקומות עבודה ותהליכי העבודה שמבוצעים מייצרים בתהליך סיכוני בטיחות עבור העובדים. מטרת תהליכי ניהול הבטיחות והבקרה נועדו כדי לצמצם למינימום את האפשרות לפגיעה כלשהי בעובד. -המטרה מזעור הסיכון ושמירה על העובד. בראש ובראשונה יש לאתר את מקורות הסיכון בתהליך ולטפל בהם או לכל הפחות להפחית את הסיכונים למינימום האפשרי על ידי ניהול סיכונים ובקרת תהליך . עם זאת במקומות עבודה רבים אין אפשרות למנוע לחלוטין את סיכוני הבטיחות. במקומות אלה נדרש המעסיק לספק לעובדים ציוד מגן אישי . ציוד המגן האישי מגן על העובד הן מפני פגיעות מיידיות בעבודה מה שמוגדר כתאונת עבודה וגם מפני פגיעות לאורך זמן פציעות ונזקים שגורמים לעובד לחלות או להפוך למוגבל עכב העבודה . על המעביד חלה חובה לספק לעובדים ציוד מגן אישי מותאם לעבודתם ,הציוד כולל בין היתר מסכה, משקפי מגן, כפפות, נעלי בטיחות, ביגוד ועוד.
תקנות הבטיחות בעבודה – חובות המעסיק והעובד בנוגע לשימוש בציוד מגן אישי
תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי) מפרטות את חובות המעביד ואת חובות העובד בכל הנוגע לשימוש בצמ"א
לפי תקנות הבטיחות בעבודה, על המעסיק חלה החובה :
1. לספק לעובד צמ"א בהתאם לעבודות שהוא מבצע ולסיכונים שאליהם הוא חשוף במהלך עבודתו. 2. לוודא שהעובד אכן משתמש בצמ"א שהמעביד סיפק לו.
3. לתקן או להחליף צמ"א פגום.
החובה החלה על העובד :
1.להשתמש בצמ"א בהתאם לייעודו.
2. לשמור על תקינות הצמ"א
3. להחזיר למעביד את הצמ"א במידה והתגלה בו פגם כלשהו, לצורך החלפתו.
על פי תקנות ארגון הפיקוח על העבודה לצורך הקפדה והשרשת השימוש בצמ"א
יש לבצע הדרכת עובדים לשימוש בציוד מגן אישי – זו חובה שחלה על המעסיק .
על המעסיק מוטלת האחריות לקיים הדרכת בטיחות שנתית לעובדים.
להדרכת הבטיחות ישנה חשיבות רבה בכל הנוגע לשימוש בציוד המגן האישי. ההדרכה עוסקת בין היתר בחשיבות השימוש בצמ"א
ובחובתו של העובד להקפיד להשתמש בו.
בנוסף, במסגרת ההדרכה מתרגלים העובדים שימוש נכון בציוד המגן המסופק להם .
ההדרכה בנויה כך שתסייע להקנות לעובדים תחושה ממשית של הסיכוי לפגיעה אפשרית ובכך מפחיתה את התנגדותם לשימוש בציוד.
קיימים מספר סוגי ציוד מגן אישי :
כפי שכבר אמרנו את ציוד המגן האישי יש להתאים לאופי העבודה שמבצע העובד ולסיכונים שאליהם הוא חשוף. כך למשל עובד המבצע עבודה שיש בה סכנת פגיעה מגוף נופל, עליו לחבוש קסדת מגן. עובד המבצע עבודה ברעש מזיק, עליו להשתמש באטמי אוזניים, מגיני אוזניים או קסדה אקוסטית. להלן נמנה כמה מהסוגים העיקריים של ציוד המגן האישי, המשמש להגנה מפני סיכונים שונים.
א. אמצעי מיגון אישי להגנה על פנים ועיניים לא מעט עבודות דורשות הגנה על הפנים: עבודה ליד מכונות המפזרות שבבים או גיצים, עבודה רתכות , דיסקים ועוד . ציוד מגן אישי להגנת פנים ועיניים כולל בין היתר מגיני פנים , מסכות נשימה , משקפי ריתוך ומשקפי מגן.
ב. אמצעי מיגון אישי להגנה על ידיים פגיעות רבות עלולות להיגרם לידיים במהלך ביצוע עבודות שונות:
חתכים, דקירות, שריטות, כוויות ועוד. תקנות הבטיחות בעבודה מיגון אישי מפרטות את העבודות והתהליכים שבהם יש להגן על הידיים. סוג הציוד הנדרש להגנה על הידיים הוא בהתאם לאופי העבודה שמבצע העובד. בין היתר כולל הציוד כפפות מגן ברמת הגנה שונה , כפפות בידוד לחשמלאים, ועוד.
ג. אמצעי מיגון אישי להגנת רגליים
גם הרגליים חשופות לסיכונים רבים במהלך ביצוע עבודות שונות. בין הסיכונים העיקריים: נפילת חפץ כבד על הרגליים, החלקה, מעידה כתוצאה מהיתקלות בחפץ כלשהו, פגיעה מחדירת עצם חד לרגל, התחשמלות, ועוד. אמצעי המגן העיקרי המשמש להגנה על הרגליים הוא נעלי בטיחות. ישנם סוגים שונים של נעלי בטיחות, בהתאם לאופי העבודה ולסיכונים הכרוכים בה. בין היתר ניתן למנות נעלי בטיחות עם סוליות מונעות החלקה, נעלי בטיחות עם שכבת מגן בקצה הנעל (מתכת) להגנה מפני חפצים כבדים ונעלי בטיחות אנטי-סטטיות. העבודות שבהן יש צורך לנעול נעלי בטיחות הן בין היתר עבודות בנייה, עיבוד פלדה, מכונאות, שינוע ואחסון, עבודה במקום שקיימת בו סכנת החלקה ועוד.
ד. אמצעי מיגון אישי להגנה על הגוף
רצוי ללבוש את בגדי העבודה כביגוד יומיומי המשמש לעבודה, לשמור על תקינותם ולכבסם באופן סדיר. במקומות שבהם על העובד לבלוט, בעיקר באזורים בהם תנועת רכבים, על בגדי העבודה להיות בעלי צבעים בולטים. באתרי עבודה שבהם מתבצעת עבודה בקרבת מכונות יש להימנע מלבישת חגורות או ביגוד בעל כיסים חיצוניים. ישנם סוגי עבודות שבמהלכן אין די בלבישת בגדי עבודה רגילים אלא יש להשתמש בביגוד מגן, בהתאם לאופי העבודה. ביגוד מגן כולל בין היתר ביגוד להגנה מפני פגיעות פיזיקליות, מכניות, חום וקור, ביגוד מגן חסין אש, סרבל בטיחות ועוד.
נציג שירות זמין לשיחה: מאיה מאיה: שלום ... אני זמינה לשוחח איתך טלפונית מאיה: אני מבינה שאתה מתעניין באחד משירותינו ... מאיה: הכנס את השם המלא ואת מספר הטלפון שלך ואחזור אליך.